RYDZE W ŚMIETANIE
SKŁADNIKI:
- rydze, świeże lub mrożone
- cebula, pokrojona kostkę
- sól, pieprz naturalny, majeranek, estragon
- śmietana 30% oraz 18%
- 2-3 ząbki czosnku, pokrojonego w cienkie plasterki
- natka świeżej pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
1.Oczyszczone i umyte rydze wrzucamy na patelnię i smażymy na maśle, około 10 min. dodajemy cebulę i czosnek , całość smażymy ok. 20 min., doprawiając w międzyczasie solą i pieprzem do smaku.
2.Do całości dodajemy mały kubeczek śmietany 30% oraz 2 łyżki śmietany 18%, dusimy przez około 5-10 min., na koniec dodajemy szczyptę suszonego majeranku i szczyptę suszonego estragonu (należy pamiętać aby nie przesadzić z estragonem, ponieważ jest bardzo aromatyczny i może zdominować całą potrawę).
3. Na końcu dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.
WSKAZÓWKI: Bardzo dobrym sposobem na oczyszczenie rydzów oraz innych grzybów blaszkowych, jest posypanie ich obficie solą, a następnie polanie wrzątkiem lub bardzo gorącą wodą. Sprawia to, iż wszelki bród, który znajduje się w blaszkach grzybów opada na dno naczynia. Zabieg taki należy powtórzyć kilkukrotnie, aż do uzyskania zamierzonego efektu.
Podajemy z pieczywem lub według własnego uznania.
https://conaobiad.com.pl/rydze-w-smietanie,a186