Tytuł: Kwas cytrynowy Wiadomość wysłana przez: aceton Maj 30, 2022, 18:26:06 Kwas cytrynowy to związek pierwotnie pochodzący z soku z cytryny. Jest dziś produkowany z określonego rodzaju formy i używany w różnych zastosowaniach. Owoce cytrusowe i ich soki są najlepszym naturalnym źródłem kwasu cytrynowego.
W rzeczywistości słowo citric pochodzi od łacińskiego słowa citrus. Przykłady owoców cytrusowych obejmują: cytryny limonki pomarańcze grejpfruty mandarynki pomelo Inne owoce również zawierają kwas cytrynowy, ale w mniejszych ilościach. Obejmują one: Ananas truskawki maliny żurawina wiśnie pomidory Napoje lub produkty spożywcze zawierające te owoce — takie jak ketchup w przypadku pomidorów — również zawierają kwas cytrynowy. (https://i.postimg.cc/Cz8JGGbS/kwas_cytrynow_—_kopia_—_kopia.png) (https://postimg.cc/Cz8JGGbS) https://vichemic.pl/produkt/kwas-cytrynowy-bezwodny-spoz-77-92-9 (https://vichemic.pl/produkt/kwas-cytrynowy-bezwodny-spoz-77-92-9) |