Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Dołącz do nas i zarejestruj się już teraz.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
jak zdać egzamin
jak zdać egzamin
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: POMOCY W ZADANIACH  (Przeczytany 5415 razy)
sebo
Gość
« : Luty 04, 2008, 20:29:26 »

zad.1
wykonaj dodawanie
7,2a+3b-6,8b+0,8a-3=
(1,6x+4y)+(2/5x-0,8y)=
(5x+8x2)-(3x2+8x)=

wyłącz wspólny czynnik przed nawias
54x-18y+6=


doprowac do najprostżej postaci
6(a2 +2b)-3(6b-2a2)=
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2008, 01:27:06 wysłane przez tkosau » Zapisane
Forum edukacyjne, pomoc w nauce, zadania, przyjaciele
« : Luty 04, 2008, 20:29:26 »




 Zapisane
Ania
Gość
« Odpowiedz #1 : Luty 04, 2008, 21:18:30 »

7,2a+3b-6,8b+0,8a-3=8a-3.8-3
(1,6x+4y)+(2/5x-0,8y)=1.6x+4y+0.4x-0.8y=2x-0.4y
(5x+8x2)-(3x2+8x)=5x+8x2+3x2-8x= 5x+11x2
 Niewiem czy dobrze, bo dawno to miałam...
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2008, 01:27:44 wysłane przez tkosau » Zapisane
tkosau
Administrator
Profesor
*****

Reputacja 7
Wiadomości: Jestem ekstra!


Zobacz profil
« Odpowiedz #2 : Luty 05, 2008, 01:35:49 »

Poprawiłem wzory, jeśli chcecie robić potęgi to wystarczy podnieść liczbę do góry znacznikiem "sub" w edytorze. Co do zadań to wydaje mi się że "Ania" zrobiła błędy w obliczeniach, na szybko mi wychodzi coś takiego:

7,2a+3b-6,8b+0,8a-3 = 8a - 3,8b - 3

(1,6x+4y)+(2/5x-0,8y) = 2x + 3,2y

(5x+8x2)-(3x2+8x) = 5x2 - 3x

wyłącz wspólny czynnik przed nawias
54x-18y+6 = 6(9x - 3y +1)

doprowac do najproszej postaci
6(a2 +2b)-3(6b-2a2) = 6a2 +12b - 18b + 6a2 = 12a2 - 6b
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2008, 01:44:17 wysłane przez tkosau » Zapisane
Ania
Gość
« Odpowiedz #3 : Luty 05, 2008, 11:52:19 »

Cytuj
7,2a+3b-6,8b+0,8a-3 = 8a - 3,8b - 3

Tutaj zapomniałam tylko dopisać "b".

Cytuj
(1,6x+4y)+(2/5x-0,8y) = 2x + 3,2y

nom zrobiła błąd, pomyliło mi sie 4 z 0.4

Cytuj
(5x+8x2)-(3x2+8x) = 5x2 - 3x

coś tu namieszałes troche chyba...
Zapisane
tkosau
Administrator
Profesor
*****

Reputacja 7
Wiadomości: Jestem ekstra!


Zobacz profil
« Odpowiedz #4 : Luty 05, 2008, 14:22:51 »

Cytuj
(5x+8x2)-(3x2+8x) = 5x2 - 3x

coś tu namieszałes troche chyba...

OK zatem rozpisze to:

(5x+8x2)-(3x2+8x) = 5x+8x2 - 3x2-8x = 5x2 - 3x

inaczej wyjść nie chce Uśmiech.
Zapisane
sebo
Gość
« Odpowiedz #5 : Luty 05, 2008, 18:49:29 »

dzięki a moglibyście jeszcze zobaczyć na te zadania???

oblicz wartości liczbowe wyrażeń

 x2 +4x-5 dla x=-3
(5a2+3)-(a2+12) dla a=1

 
  uporządkuj jednomian
-xy2*(-2)3*y2(-x)=

oblicz wartość liczbową jednomianu
4x2*y dla x=0,5 y=-3/4
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2008, 22:24:39 wysłane przez tkosau » Zapisane
tkosau
Administrator
Profesor
*****

Reputacja 7
Wiadomości: Jestem ekstra!


Zobacz profil
« Odpowiedz #6 : Luty 05, 2008, 22:32:10 »

Na szybko poprawiłem wzory nie wiem czy o takie chodziło jeśli chcemy podnieść 1 znak do góry to musi on być w tagach sup, jeśli dłuższy ciąg znaków to musi sie także zaczynać sup i kończyć takgiem kończącym.

Tak na szybko wychodzą mi wyniki:

x2 +4x-5 dla x=-3   wynik=-8

(5a2+3)-(a2+12) dla a=1 wynik=-5

-xy2*(-2)3*y2(-x)= -8x2y4

4x2*y dla x=0,5 y=-3/4 wynik = -3/4

Robiłem to na kolanie więc mogłem się gdzieś pomylić, ktoś mógł by sprawdzić na wszelki wypadek.
Zapisane
Forum edukacyjne, pomoc w nauce, zadania, przyjaciele
   




 Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  
 
Skocz do:  


Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC
Seo4Smf v0.2 © Webmaster's Talks

Hayat Theme - Sefa