Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Dołącz do nas i zarejestruj się już teraz.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Co na obiad  (Przeczytany 32 razy)
slawek33676
Przedszkolak
*

Reputacja 0
Wiadomości: 1


Zobacz profil
« : Listopad 08, 2019, 10:47:11 »

RYDZE W ŚMIETANIE

SKŁADNIKI:
- rydze, świeże lub mrożone
- cebula, pokrojona kostkę
- sól, pieprz naturalny, majeranek, estragon
- śmietana 30% oraz 18%
- 2-3 ząbki czosnku, pokrojonego w cienkie plasterki
- natka świeżej pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

1.Oczyszczone i umyte rydze wrzucamy na patelnię i smażymy na maśle, około 10 min. dodajemy cebulę i czosnek , całość smażymy ok. 20 min., doprawiając w międzyczasie solą i pieprzem do smaku.
2.Do całości dodajemy mały kubeczek śmietany 30% oraz 2 łyżki śmietany 18%, dusimy przez około 5-10 min., na koniec dodajemy szczyptę suszonego majeranku i szczyptę suszonego estragonu (należy pamiętać aby nie przesadzić z estragonem, ponieważ jest bardzo aromatyczny i może zdominować całą potrawę).
3. Na końcu dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.

WSKAZÓWKI: Bardzo dobrym sposobem na oczyszczenie rydzów oraz innych grzybów blaszkowych, jest posypanie ich obficie solą, a następnie polanie wrzątkiem lub bardzo gorącą wodą. Sprawia to, iż wszelki bród, który znajduje się w blaszkach grzybów opada na dno naczynia. Zabieg taki należy powtórzyć kilkukrotnie, aż do uzyskania zamierzonego efektu.

Podajemy z pieczywem lub według własnego uznania.

https://conaobiad.com.pl/rydze-w-smietanie,a186
« Ostatnia zmiana: Listopad 08, 2019, 11:09:36 wysłane przez slawek33676 » Zapisane
Forum edukacyjne, pomoc w nauce, zadania, przyjaciele
« : Listopad 08, 2019, 10:47:11 »




 Zapisane
tomasz2
Przedszkolak
*

Reputacja 0
Wiadomości: 1


Zobacz profil
« Odpowiedz #1 : Listopad 21, 2019, 08:22:19 »

Czarne porzeczki są skarbnicą witaminy C - zawierają jej ponad 3 razy więcej niż w pomarańcze czy cytryny. W owocach czarnej porzeczki występuje spora grupa flawonoidów, które hamują powstawanie w organizmie toksycznych związków prowadzących do chorób nowotworowych oraz spowalniają proces starzenia. Ponadto obniżają one poziom cholesterolu we krwi, hamują rozwój miażdżycy naczyń i stabilizują ciśnienie tętnicze.
https://tastybusiness.pl/pl/n/52
Zapisane
Forum edukacyjne, pomoc w nauce, zadania, przyjaciele
   




 Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  
 
Skocz do:  


Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC
Seo4Smf v0.2 © Webmaster's Talks

Hayat Theme - Sefa