Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Dołącz do nas i zarejestruj się już teraz.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Co na obiad  (Przeczytany 398 razy)
slawek33676
Przedszkolak
*

Reputacja 0
Wiadomości: 1


Zobacz profil
« : Listopad 08, 2019, 10:47:11 »

RYDZE W ŚMIETANIE

SKŁADNIKI:
- rydze, świeże lub mrożone
- cebula, pokrojona kostkę
- sól, pieprz naturalny, majeranek, estragon
- śmietana 30% oraz 18%
- 2-3 ząbki czosnku, pokrojonego w cienkie plasterki
- natka świeżej pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

1.Oczyszczone i umyte rydze wrzucamy na patelnię i smażymy na maśle, około 10 min. dodajemy cebulę i czosnek , całość smażymy ok. 20 min., doprawiając w międzyczasie solą i pieprzem do smaku.
2.Do całości dodajemy mały kubeczek śmietany 30% oraz 2 łyżki śmietany 18%, dusimy przez około 5-10 min., na koniec dodajemy szczyptę suszonego majeranku i szczyptę suszonego estragonu (należy pamiętać aby nie przesadzić z estragonem, ponieważ jest bardzo aromatyczny i może zdominować całą potrawę).
3. Na końcu dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.

WSKAZÓWKI: Bardzo dobrym sposobem na oczyszczenie rydzów oraz innych grzybów blaszkowych, jest posypanie ich obficie solą, a następnie polanie wrzątkiem lub bardzo gorącą wodą. Sprawia to, iż wszelki bród, który znajduje się w blaszkach grzybów opada na dno naczynia. Zabieg taki należy powtórzyć kilkukrotnie, aż do uzyskania zamierzonego efektu.

Podajemy z pieczywem lub według własnego uznania.

https://conaobiad.com.pl/rydze-w-smietanie,a186
« Ostatnia zmiana: Listopad 08, 2019, 11:09:36 wysłane przez slawek33676 » Zapisane
Forum edukacyjne, pomoc w nauce, zadania, przyjaciele
« : Listopad 08, 2019, 10:47:11 »




 Zapisane
tomasz2
Przedszkolak
*

Reputacja 0
Wiadomości: 1


Zobacz profil
« Odpowiedz #1 : Listopad 21, 2019, 08:22:19 »

Czarne porzeczki są skarbnicą witaminy C - zawierają jej ponad 3 razy więcej niż w pomarańcze czy cytryny. W owocach czarnej porzeczki występuje spora grupa flawonoidów, które hamują powstawanie w organizmie toksycznych związków prowadzących do chorób nowotworowych oraz spowalniają proces starzenia. Ponadto obniżają one poziom cholesterolu we krwi, hamują rozwój miażdżycy naczyń i stabilizują ciśnienie tętnicze.
https://tastybusiness.pl/pl/n/52
Zapisane
sylwia4012
Student
*****

Reputacja 0
Wiadomości: 201


Zobacz profil
« Odpowiedz #2 : Listopad 30, 2019, 23:46:39 »

Ja różnie gotuje, zależy od dnia i chęci, ale ogólnie to lubię gotowanie Mrugnięcie. Dużo przepisów wymyslam sama, ale też inspiruje się różnymi portalami kulinarnymi. Ostatnio bardzo spodobał mi się ten portal https://mowisalmon.pl/przepisy/grillowany-losos-z-kozim-serem/ . Jest tam wiele ciekawych przepisów.
Zapisane
artur444332
Przedszkolak
*

Reputacja 0
Wiadomości: 1


Zobacz profil
« Odpowiedz #3 : Grudzień 01, 2019, 09:35:35 »

Ja w swoim domu zawsze mam bardzo dobre obiady.Każdy by chciał takie obiady w domu.
Zapisane

ninkaa
Licealista
****

Reputacja 0
Wiadomości: 178


Zobacz profil
« Odpowiedz #4 : Styczeń 15, 2020, 12:20:27 »

ok to jak już o gotowaniu mowa to zdradzicie jakich garnków i patelni używacie ? Bo ja od kilku miesięcy przerzuciłam się na produkty firmy VALDINOX i generalnie WOW! Genialne są! Nie kosztowały dużo a jakościowo niczym nie odbiegają od tych naczyń z najwyżej półki. Porządne i solidne wykonanie, ciekawy design i duża funkcjonalność.
Zapisane
maciejka
Gimnazjalista
***

Reputacja 0
Wiadomości: 123


Zobacz profil
« Odpowiedz #5 : Luty 06, 2020, 14:33:11 »

Dzisiaj u mnie makaron, oczywiście mój ulubiony z pełnego ziarna z lubelli, do makaronu daję sos beszamelowy i podsmażonego kurczaka i gotowanego brokuła. Takii obiad można zrobić w 20 minut i bardzo go lubimy.
Zapisane
marine
Gimnazjalista
***

Reputacja 0
Wiadomości: 100


Zobacz profil
« Odpowiedz #6 : Luty 12, 2020, 09:13:04 »

Można spróbować od czegoś smacznego, co ma dużo zdrowych elementów, ale jednocześnie nie jest tak tuczące i nęcące brzuszek. Mam na myśli obiad na parze. Nie sądzicie, że warto czasem zjeść coś takiego lżejszego? Dodam tylko, że możecie tutaj https://magazyn.ceneo.pl/artykuly/obiad-na-parze poczytać o przepisach na taki obiadek. Na pewno rodzinie zasmakuje Mrugnięcie .
Zapisane
Snom Lady
Przedszkolak
*

Reputacja 0
Wiadomości: 22


Zobacz profil
« Odpowiedz #7 : Luty 12, 2020, 09:25:10 »

u mnie dziś warzywa na parze i indyk w pomidorach + ryż Uśmiech
Zapisane
krafe
Przedszkolak
*

Reputacja 0
Wiadomości: 4


Zobacz profil
« Odpowiedz #8 : Luty 12, 2020, 10:57:31 »

jeżeli chodzi o szybkie obiady to polecam makarony
Zapisane
absolwentka
Przedszkolak
*

Reputacja 0
Wiadomości: 31


Zobacz profil
« Odpowiedz #9 : Maj 19, 2020, 15:15:59 »

W sieci mamy mnóstwo propozycji co przygotować na obiad. Niektóre są naprawdę proste i szybkie w wykonaniu. Możemy po prostu wpisać jakie mamy składniki i tyle. Oczywiście potrzebny jest też dobry sprzęt i wyposażenie naszej kuchni. Ciekawą ofertę można znaleźć tu: https://iguanasklep.pl/smeg/blendery. Można tam kupić między innymi blendery, które bardzo przydają się w kuchni. Moim zdaniem warto zapoznać się z ofertą.
Zapisane
Veld
Przedszkolak
*

Reputacja 0
Wiadomości: 5


Zobacz profil
« Odpowiedz #10 : Maj 19, 2020, 22:08:09 »

Według mnie warto poszukać jeszcze ofert w internecie. Tam znajdziesz mnóstwo propozycji.
Zapisane

Lepiej kochać, a potem płakać. Następna bzdura. Wierzcie mi, wcale nie lepiej. Nie pokazujcie mi raju, żeby potem go spalić.
igusik
Przedszkolak
*

Reputacja 0
Wiadomości: 39


Zobacz profil
« Odpowiedz #11 : Maj 20, 2020, 11:04:56 »

A ja chyba dziś na obiad zamówię sobie pizzę. Znalazłam ostatnio taki fajny spis pizzerii we Wrocławiu. Pewnie stamtąd coś zamówię Uśmiech
Zapisane
Forum edukacyjne, pomoc w nauce, zadania, przyjaciele
   




 Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  
 
Skocz do:  


Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC
Seo4Smf v0.2 © Webmaster's Talks

Hayat Theme - Sefa